• +30 26310 58438
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Πίννα Pinna nobilis - H ιστορία

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο παγκόσμιος πληθυσμός του Pinna nobilis έχει μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της ψυχαγωγικής και εμπορικής αλιείας για ως έδεσμα, της παραγωγής του "θαλάσσιου μεταξιού" από τον βύσσο του, της χρήσης του κελύφους του για διακοσμητικούς σκοπούς και της τυχαίας θανάτωσης από τράτες και αγκυροβόλησεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 92/43 /ΕΟΚ, δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο "Natura 2000" για προστατευόμενους τόπους, για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς (http://www.natura.org/), και το οποίο αφορά και περιοχές που ενδημεί η πίννα. Η πίννα Pinna nobilis περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV της σύμβασης της Βαρκελώνης (UNEP) (1996) και αναφέρεται στο πρωτόκολλο για τη βιολογική ποικιλομορφία ειδικών προστατευόμενων περιοχών (παράρτημα II) ως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στη Μεσόγειο και υπό αυστηρούς όρους προστασίας.

Πίννα (Pinna nobilis)

Καινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση-ανάκαμψη-υποβοήθηση της στρατολογήσεις του επαπειλούμενου είδους (πίννα) Pinna nobilis MIS (ΟΠΣ) 5052394

Η πίννα Pinna nobilis είναι το μεγαλύτερο ενδημικό πτεριόμορφο δίθυρο στη Μεσόγειο, τα άτομα του οποίου μπορούν να μεγαλώσουν έως και 120 εκατοστά. Είναι μακρόβιο όστρακο (ζεί μέχρι 45-50 χρόνια). Εντοπίζεται σε παράκτιες περιοχές με μαλακό πυθμένα σε βάθη μεταξύ 0,5 και 60 μέτρων, κυρίως σε θαλάσσια λιβάδια, αλλά και σε γυμνούς αμμώσεις πυθμένες. Το P. nobilis έχει περίπου το 35% του μήκους του θαμμένο στον βυθό. Το πρόσθιο τμήμα του κελύφους, συνδέεται μέσω του βύσσου του στο υπόστρωμα. Το κέλυφος τους έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου και στα ζωντανά ζώα είναι θαμμένο στο υπόστρωμα από την κορυφή των ίσων πλευρών. Το είδος διαδραματίζει έναν σημαντικό οικολογικό ρόλο, παρέχοντας ένα νέο σκληρό υπόστρωμα για αποικισμό, αυξάνοντας την εδαφική ανομοιογένεια για τις γύρω κοινότητες μαλακού πυθμένα και συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση του επιπέδου τοπικής βιοποικιλότητας των θαλάσσιων βενθικών βιοτόπων. Το είδος ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε ιατρικά κατά την αρχαία ελληνική και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
Image
0
ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
0+
ΤΟΝΟΙ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ/ΕΤΟΣ
0
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ
0
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η Αποστολή Μας
Μελέτη, Προστασία & Υποβοήθηση της Ανάκαμψης των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Πληθυσμών

Pinna nobilis - Κύρια Αίτια Συρρίκνωσης Πληθυσμών!

1. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

2. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

3. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

4. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ

Θες να συμμετέχεις
 στην προσπάθεια διάσωσης
της Pinna nobilis;

DEB Theory as a Framework to Approach the Mass Mortalities of Pinna nobilis in Mediterranean Sea

 DEB Theory as a Framework to Approach the Mass Mortalities of Pinna nobilis in Mediterranean Sea

Pinna nobilis (Πίννα) - Άξονες Ανάπτυξης ERTFLIX

Image
«Kαινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση – ανάκαμψη – υποβοήθηση της στρατολόγησης του επαπειλούμενου είδους Pinna nobilis (πίννα)»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020»

Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστήμιο Πατρών

Αριστοτέλειο Παν Θεσσαλονίκης

Αριστοτέλειο Παν Θεσσαλονίκης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Εργαστήριο Βιολογίας Ζώων, Βιολογικό Τμήμα, ΑΠΘ
Εργαστήριο Βιολογίας Ζώων, Βιολογικό Τμήμα, ΑΠΘ
Εργαστήριο Θαλάσσιας Οικολογίας, Βιολογικό Τμήμα, Παν/μιο Κρήτης
Εργαστήριο Θαλάσσιας Οικολογίας, Βιολογικό Τμήμα, Παν/μιο Κρήτης
Image
Image
© 2022 Kαινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση-ανάκαμψη-υποβοήθηση της στρατολόγησης του επαπειλούμενου είδους (Πίννα) Pinna nobilis. All Rights Reserved. Designed by OWEB Digital Experience